Rubrika "Personazhi i ditës" - Elvis Hoxhaj

Elvis Hoxhaj është aktivist i lëvizjes LGBT+ që nga viti 2010. Elvisi ka dhënë një kontribut shumë të rëndësishëm në realizimin e nismave të ndryshme artistike, me qëllim përdorimin e artit për të rritur ndërgjegjësimin ndaj çështjeve LGBTI.

Ai ka qenë ideator dhe një prej kuratorëve të ekspozitës Art. 1. e cila synonte të theksonte faktin që komuniteti LGBTI është pjesë integrale e shoqërisë shqiptare. Art 1 ishte ekspozita e parë LGBTI që u zhvillua në muzeun kombëtar. Gjithashtu, Elvisi ka kuruar ekspozitën Kukafshehti, dhe ka menaxhuar rezidencën e parë artistike LGBTI me artistë kombëtarë dhe ndërkombëtarë.

Dashuria e tij per artin dhe kauzën LGBTI ka qenë një aset shumë i rëndësishëm për avancimin e të drejtave LGBTI në Shqipëri.

Rubrika "Personazhi i ditës" - Vasilika Laçi

Vasilika Laçi është aktiviste për të drejtat e njeriut, feministe dhe mbështetëse e komunitetit LGBT+ në Shqipëri.

Ajo ka studiuar për filozofi dhe sociologji në universitetin e Tiranës dhe ka studiuar në master të drejtat e njeriut dhe demokraci në Sarajevë dhe Bolonja. Prej mëse 10 vitesh ajo ka kontribuar në kauza të ndryshmë për të drejtat e njeriut,  përfshirë edhe të drejtat e komunitetit LGBT+.

Vasilika ka qënë bashkë organizatore e disa Pride-ve dhe ka dhënë një kontribut të vyer në rritjen e kapacatiteve të anëtarëve të komunitetit LGBT+ si edhe në përmirësimin e ligjeve dhe politikave. Vasilika ka luftuar për përfshirje dhe drejtësi sociale për shumë grupe si gratë, pakica Rome dhe Egjiptianët, personat me aftësi ndryshe etj.

Rubrika "Personazhi i ditës" - Queen Klea

Queen Klea është një nga performueset e para Drag të komunitetit trasgjinor në Shqipëri, e cila ka marrë pjesë në shumë aktivitete të komunitetit LGBTI+.

Ajo ka përfaqësuar komunitetin trans në evente kombëtare dhe ndërkombëtare. Me ndihmën e aktivistëve të tjerë të komunitetit ka organizuar disa evente kulturore për komunitetin transgjinor. Një ndër to ka qënë dhe Miss Trans Kosova 2018, që ka qënë eventi i parë i tillë në Kosovë.

Queen Klea ka rreth 15 vite që performon për komunitetin LGBTI+ me performanca të ndryshme artistike. Ajo ka marrë pjesë edhe në talent show “Tu Si Que Vales” në Shqipëri në vitin 2016, ku theu tabu me daljen e saj dhe arriti të ishte në 10-shen finalist.

Queen Klea ka dhënë një kontribut të vyer në fuqizimin e komunitetit transgjinor në Shqipëri.

Rubrika "Personazhi i ditës" - Xheni Karaj

Xheni Karaj është një nga aktivistet e para të komunitetit LGBT+ në Shqipëri. Ajo është një ndër nismëtaret e lëvizjes LGBT+ në Shqipëri.

Qysh prej vitit 2009, Xheni së bashku me dhjetëra aktivistë kanë luftuar duke ndërmarrë aksione e fushata të ndryshme për të rritur ndërgjegjësimin për komunitetin LGBT+. Xheni është një aktiviste e cila vazhdon betejat për të drejta të barabarta për komunitetin LGBT+, por jo vetëm. Ajo është përfshirë gjithashtu në kauza të shumta dhe së fundmi ka ngritur zërin edhe kundër prishjes së Teatrit Kombëtar.

Që prej vitit 2012 ajo është një ndër organizatoret kryesore të Pride në Shqipëri. Xheni është drejtoreshë e organizatës “Aleanca LGBT” dhe ndër vite ka arritur të krijojë një hapësirë të sigurt për komunitetin. Gjithashtu ka arritur nëpërmjet Aleancës të sigurojë testime falas për sëmundjet seksualisht të transmetueshme dhe shërbim psikologjik falas për të gjithë ata anëtarë të komunitetit që kanë nevojë.

Rubrika "Personazhi i ditës" - Arbër Kodra

Arbër Kodra është një ndër aktivistët e grupit të parë në Shqipëri për të drejtat e komunitetit LGBTQI+. Tashmë prej 11 vitesh, puna e tij është e fokusuar në edukimin, ngritjen e kapaciteteve, advokimit, artit dhe pjesëmarrjes politike të personave LGBTQI+ në Shqipëri, me në focus të rinjtë, politikanët dhe familjen, me një mbështetje të pakushtëzuar nga familja e tij, duke qënë dhe prindërit e parë që morën cmimin e Aleatit të Vitit 2018 nga STREHA LGBTI. Arbri I ka dhënë vizibilitet komunitetit gej duke dhënë shumë intervista televizive dhe në radio, brenda dhe jashtë vendit, si me Human Rights Campaign, Washington Blade, Voice of America (VOA) etj. Arbri aspiron që me punën dhe angazhimin e tij të kontribuojë në përmirësimin e jetës së personave LGBTQI+ në Shqipëri si qytetarë të barabartë të vendit, dhe përpiqet të jetë model inspirimi dhe motivimi për persona të tjerë gej, dhe që nuk kanë fuqi ta ngrenë zërin për momentin.

Arbri ka dhënë kontribut në organizime të shumta që në fillesat e lëvizjes LGBTQI+ duke përfshirë dhe Tirana Pride. Gjithashtu ka qene anëtar I parë nga Shqipëria në bordin e organizatës rajonale Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey - ERA.

Që prej vitit 2013, Arbri është Drejtor Ekzekutiv i organizatës Open Mind Spectrum Albania (OMSA), dhe është I lumtur për punën në vazhdim për avancimin e të drejtave të komunitetit LGBQTI+ në Shqipëri.

Rubrika "Personazhi i ditës" - Livia Zotrija

Livia Zotrija është një aktiviste për të drejtat e komunitetit LGBT+ në Shqipëri.

Ajo filloi të angazhohej si vullnetare pranë organizatës “Aleanca LGBT” dhe që atëherë nuk iu nda kurrë komunitetit LGBT+. Livia është një ndër zërat më të fuqishëm të komunitetit në Shqipëri edhe rajon. Ajo është menaxhere projektesh pranë “Aleanca LGBT” dhe një nga personat më të dashur për komunitetin në Shqipëri.

Livia së bashku me stafin e Aleancës kanë mundur të sigurojnë falas pranë qendrës së “Aleanca LGBT”, analizat për sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Ajo angazhohet kryesisht me komunitetin transgjinor dhe problematikat që kjo pjesë e komunitetit has në përditshmëri.

Bashkë më partneren e saj dëshirojnë të martohen dhe të krijojnë familje dhe për këtë arsye do nisin një luftë të gjatë ligjore kundër qeverisë shqiptare, për njohjen e lidhjes së tyre.