Mbyllet me sukses java e trajnimit për policimin e krimeve të urrejtjes ndaj komunitetit LGBTI

Ditën e djeshme u mbyll me sukses dita e fundit e trajnimit 4 ditor me oficerë të Policisë së Shtetit, për policimin e krimeve të urrejtjes dhe diskriminimit ndaj komunitetit LGBTI në Shqipëri.

Mr.Gay Albania 2019

During the last weekend in Tirana, the Mr.Gay Albania spectacle took place.

Serving not only as a beauty pageant contest for gay men but also as a platform to address issues of homophobia still faced in the Albanian society, 10 contestants participated in this event, while many others joined to support their favorites.

The spectacle was filled by numerous performances by the participants and the special guests of the evening, former Miss Trans’s contestants, which added more color and emotion to the event.

The event aims to promote gay individuals in society and increase visibility for this community in Albania, giving them the opportunity to celebrate their identity and individuality in society.

Publikimi i raportit vjetor të organizatave kundër diskriminimit të komunitetit LGBTI në Shqipëri

Aleanca LGBT dhe Pro LGBT, dy prej organizatave kryesore në vend për mbrojtjen dhe avokimin për kauzën LGBT+,  bëjnë me dije publikimin e raportit vjetor për situatën e respektimit të të drejtave të komunitetit LGBTI në Shqipëri dhe raportin e Monitorimit të gjuhës së urrejtjes në median online.

Foto-reportazh: Bosnje-Hercegovina mban të parën Paradë të Krenarisë

 

Qindra vetë marshuan në rrugët e Sarajevës, në Bosnje-Hercegovinë gjatë së dielës, për të shënuar paradën e parë të krenarisë në vend, duke e bërë kështu Bosnjen vendin e fundit të Ballkanit që mbajti eventin e përvitshëm të komunitetit LGBTI.

Parada u mbajt nën masa të rrepta sigurie për shkak të grupeve konservatore myslimane që u përpoqën ta pengonin atë duke mbajtur një anti-protestë.

Më shumë se 1.000 oficerë policie garantuan mbarëvajtjen e ngjarjes, duke rrethuar zonën e paradës me hekura dhe blloqe betoni. Mbi ndërtesat kryesore të qendrës së kryeqytetit boshnjak ishin vendosur njësitë snajper.

Aktivistë dhe mbështetës të të drejtave të njeriut nga Ballkani dhe Europa iu bashkuan marshimit të cilësuar si historik për të shprehur solidaritetin e tyre me komunitetin LGBTI në Bosnje.

Marshuesit brohoritën gjatë parakalimit që zgjati dy orë thirrje si “Dashuroj më shumë nga ç’kam frikë” dhe “Ka një mënyrë për të dalë haptazi”.

Këshillim online për personat LGBT

Prej shtatorit të vitit 2017, është publikuar platforma e parë e këshillimit online për personat e komunitetit LGBTI. Ky projekt është iniciuar nga bashkëpunimi i organizatave Pro LGBT dhe Aleanca LGBT, çka ka gjetur mbështetjen edhe të organizatave partnere jashtë shtetit.

Njihuni me rekomandimet nga Pakoja e Zgjerimit të BE-së për 2019 mbi zbatimin e të drejtave LGBTI për Shqipërinë

Çdo vit, Komisioni Evropian miraton paketën e zgjerimit – një seri dokumentesh që shpjegojnë politikat për zgjerimin e BE-së. Më e rëndësishmja, kjo paketë përfshin një Komunikatë mbi zgjerimin, e cila përcakton punën që duhet bërë dhe vlerëson gjendjen në vendet kandidate dhe kandidatët potencialë. Përveç këtij komunikimi, pakoja përmban raportet në të cilat shërbimet e Komisionit paraqesin vlerësimin e detajuar të situatës në çdo vend kandidat apo kandidat potencial, mbi atë çka është arritur gjatë vitit të kaluar, duke përcaktuar kështu dhe udhëzimet për prioritetet e reformës.

Gjashtë shtete të Ballkanit Perëndimor (Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia Veriore, Serbia) dhe Turqia janë aktualisht të përfshira në procesin e pranimit dhe janë gjithashtu, të përfshira në “Paketën e Zgjerimit”. Ndërsa, disa prej këtyre vendeve tregojnë një nivel konstant të progresit drejt BE-së, ndërsa të tjera vende ende priten të ndërmerren hapa më konkrete, ose së paku të kapërcejnë zhvillimet aktuale politike që ndikojnë negativisht në proces.

Streha dhe kontributi i saj për mbrojtjen e të rinjve LGBT+ në Shqipëri

Që prej vitit 2014 kur u inaugurua, qendra Streha ka shërbyer si një mbështetje shumë e madhe për të rinjtë e komunitetit LGBT+ në Shqipëri, të cilat janë përballur me dhunë, diskriminim dhe janë përzënë nga shtëpitë e tyre vetëm për shkak të orientimit seksual apo identitetit të tyre gjinor.

Shërbimi rezidencial, është vetëm njëri nga shërbimet e ofruara nga Streha, e cila në fokus të saj ka fuqizimin e të rinjve për të bërë të mundur përballjen e tyre me realitetin e vështirë ku i duhet të jetojnë dhe njëkohësisht të kontribuojë në ndryshimin e këtij realiteti.

Më shumë për Strehën, shërbimet e saj dhe impaktin që ajo ka pasur në shoqëri do të na flasë drejtori ekzekutiv i saj z.Elvis Popaj. Në përgatitje për Galanë e madhe të përvitshme, e cila organizohet për të siguruar donacione dhe fonde të mjaftueshme për zhvillimin e mëtejshëm të shërbimeve të Strehës, në intervistën e mëposhtme mund të mësoni më shumë mbi rolin e Strehës dhe arsyet pse një shërbim i tillë është jetik për të rinjtë LGBT+ në Shqipëri.

Parada e tetë e krenarisë, guxim për të vazhduar përpara

Dita e sotme e gjeti Tiranën të mbuluar me ngjyrat e flamurit të diversitetit. Në Parkun Rinia përgatitjet filluan që në orët e para të mëngjesit për Paradën e tetë të Krenarisë, e cila bëri bashkë aktivistë nga i gjithë rajoni, pjesëtarë të komunitetit LGBT+ në Shqipëri dhe përkrahës së tyre, qytetarë të Tiranës dhe jo vetëm, të cilët marshuan për një të ardhme më të mirë e për një shoqëri më të drejtë.

Parku Rinia sot u kthye në Parkun e Krenarisë, nga aty nisi marshimi në orën 12:00 përgjatë bulevardit kryesor të Tiranës. Me pankarta në duar, plot thirrje dhe ngjyra aktivistët dhe pjesëtarët e komunitetit ngritën zërin bashkë për një shoqëri më pranuese, ku të qënit LGBTI+ nuk konsiderohet as krim e as turp, ku adoleshentët nuk përzihen nga familjet e tyre, ku fëmijët nuk dhunohen dhe bullizohen në shkollë, ku askush nuk rrezikon vendin e punës apo të ardhmen e tij/saj për shkak të orientimit seksual apo identitetit gjinor.