Mali i Zi njeh çiftet e të njëjtit seks

 

Parlamenti malazez ka miratuar para disa minutash draft ligjin për njohjen e Partnerëve të së njëjtit seks.

Për miratimin e ligjit nevojiteshin 41 vota, ndërsa ai është miratuar në parlament me 42 vota.

Një vendim historik që i hap rrugën njohjes së martesave brenda gjinisë në vendin fqinj.

Organizatat LGBTI në vend e kanë cilësuar vendimin si historik dhe si hapin e parë të madh në rrugën e gjatë drejt barazisë.

Vendimi historik në SHBA: Punëtorët e komunitetit LGBT nuk mund të pushohen nga puna!

Vendimi historik në SHBA: Punëtorët e komunitetit LGBT nuk mund të pushohen nga puna!

Gjykata Supreme e SHBA ka vendosur që punëdhënësit që pushojnë punëtorët vetëm se janë homoseksualë ose transgjinorë po shkelin ligjet e të drejtave civile të vendit.

Mijëra persona kërkojnë zëvendësimin e statujës së Kristofor Kolombit me aktivisten transgjinore

 

Më shumë se 24,000 njerëz kanë nënshkruar një peticion në internet për të zëvendësuar një statujë të Kristofor Kolumbit në Elizabeth, Nju Xhersi, me  atë të Marsha P. Johnson, një aktiviste transgjinore me ngjyrë që lindi atje.

 “Ne duhet të përkujtojmë Marsha P. Johnson për gjërat e mrekullueshme që ajo bëri gjatë jetës së saj dhe për frymëzimin që ajo është për anëtarët e komunitetit LGBTI+ në të gjithë botën, veçanërisht gratë e zeza trans”, shkroi Celine De Silva, organizatorja e peticionit në Change.org  , i cili kishte arritur gati 25,000 nënshkrime që prej pasdites së së hënës.

Zvicra njeh martesat e të njëjtit seks!

Pyetësor për Covid-19 (Koronavirus)

 

 

Ky pyetësor ka për qëllim vlerësimin e situatës socio-ekonomike dhe psikologjike të komunitetit LGBTI+ gjatë COVID 19 (Koronavirusit). Plotësimi i pyetësorit është anonim dhe synon të identifikojë problematikat me të cilat komuniteti LGBTI+, po përballet në mënyrë të tillë që organizatat Aleanca LGBTI dhe Streha LGBTI, t’ju vijnë në ndihmë përmes punës së tyre dhe gjithashtu të dëtyrojnë institucionet shtetërore të ndërmarrin përgjegjësitë e tyre, gjatë kësaj pandemie.

Mund ta plotësoni pyetësorin në linkun e mëposhtëm:

Kliko për të plotësuar pyetësorin

Hungaria miraton ligjin kundër personave trans, reagimë të ashpra për shkelje të të drejtave të njeriut!

 

 

 

 

 

 

 

 

Me një ligj të ri, qeveria Orbán po kufizon të drejtat e njerëzve transgjinorë dhe transseksualë. Ai është një hap i mëtejshëm në luftën kundër gjithçkaje që nuk përkon me botëkuptimin e kryeministrit hungarez.

Ligji nuk erdhi në befasi. Që në fund të marsit – në mes të krizës së koronavirusit – kryeministri i djathtë hungarez, Viktor Orbán, njoftoi se do të shfuqizohej opsioni për të ndryshuar gjininë. Koalicioni i tij qeveritar e miratoi ligjin me dy të tretat e votave në parlamentin hungarez. Ligji parashikon që njerëzit trans- dhe ndërseksualë të mos mund ta ndryshojnë më gjininë biologjike që është regjistruar në regjistrin personal pas lindjes. Sipas ligjit të ri, caktimi i gjinisë “përcaktohet nga gjinia primare ose nga kromozomi” – përgjithmonë.

Protestat e politikanëve të opozitës, të cilët theksuan efektet serioze tek të prekurit, u injoruan. Imre Vejkey, anëtar i partnerit të koalicionit kristian-konservator të Viktor Orbán-it, KDNP, tha në prill: “Mendimi i të prekurve nuk ka rëndësi”.

HISTORIKE / Shqipëria ndalon ndërhyrjet kirurgjikale tek fëmijët interseks

 

Për herë të parë në Shqipëri, është miratuar nga Ministria e Shëndetësisë dhe e Mbrojtjes Sociale, një protokoll Mjekësor për Vlerësimin e Fëmijëve me Zhvillim Gjenital Atipik, ose personat interseks.

Kjo është një ndër arritjet më të mëdha të organizatave për Mbrotjen e të Drejtave të Njeriut, dhe organizatave që mbrojnë specifikisht fëmijët dhe personat me Zhvillim Gjenital Atipik, në Shqipëri.

Dënojmë shembjen e Teatrit, dhunën policore ndaj aktivistëve, qytetarëve dhe gazetarëve.

Teatri është të gjithë ne, ne jemi teatri!

Me pamje të trishta si ato të prishjes së Teatrit Kombëtar, simbol jo vetëm i identitetit të përbashkët kulturor dhe historisë së vendit, por edhe i rezistencës demokratike në vend dhe aktivizmit qytetar, shprehim keqardhjen dhe shqetësimin tonë për situatën në të cilën ndodhet sot vendi.

Ne, organizatat e poshtë shënuara, e gjejmë veten në një pozicion të vështirë dhe të kërcënuar nga dhuna dhe represioni i vazhdueshëm shtetëror. Ky represion ditët e fundit është manifestuar me gjobitjen dhe arrestimin e gazetarëve, kërcënimet ndaj medias së lirë, shtypjen e çdo forme të rezistencës qytetare, pa marrë asnjëherë në konsideratë dialogun. Masa anti-demokratike vazhdojnë të ndërmerren nga qeveria dhe institucionet publike, në një vend pa opozitë reale dhe pa sistem gjyqësor funksional dhe pa Gjykatë Kushtetuese.