Gjermania ndalon ‘terapinë e konvertimit’ të komunitetit LGBTI tek të miturit

 

Ligjvënësit gjermanë votuan për të miratuar një ligj të enjten që ndalon të ashtuquajturat “terapi të konvertimit” që kanë për qëllim shtypjen e orientimit seksual ose identitetit gjinor.

“Homoseksualiteti nuk është një sëmundje”, -tha Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn, i cili është gay. “Prandaj kjo terapi tashmë është mashtruese.”

Sipas ligjit të ri, reklamimi ose ofrimi i terapisë së konvertimit do të ndalohet për fëmijët deri në moshën 18 vjeç. Shkelësit mund të gjobiten deri në 30,000 € (33,000 dollarë) ose të dënohen deri në një vit burg.

Prindërit dhe kujdestarët që detyrojnë fëmijët e tyre të bëjnë programet mund të akuzohen gjithashtu për shkeljen e detyrës së tyre të kujdesit.

Praktikat janë kritikuar prej kohësh për shkaktimin e vuajtjeve të rënda psikologjike dhe fizike.

Megjithëse ligji i ri nuk përbën një ndalim të plotë të praktikës, ai sjell edhe dënime nëse një i rritur pajtohet me terapinë pasi është mashtruar, ose kërcënuar.

Ligji dërgon ‘një sinjal të qartë’

Konservatorët e Kancelaries gjerman Angela Merkel dhe partnerët e tyre të koalicionit Social Demokrat (SPD) votuan në favor të ndalimit, si dhe Demokratët e Lirë (FDP) .

Alternativa e ekstremit të djathtë për Gjermaninë (AfD) kryesisht abstenoi. Partia e Majtë dhe të Gjelbërit gjithashtu abstenuan nga votimi.

“Të rinjtë janë duke u detyruar të bëjnë terapi të konvertimit”,-tha ai, “dhe kështu është shumë e rëndësishme që ata të gjejnë mbështetje në ekzistencën e këtij ligji: një sinjal i qartë se shteti nuk dëshiron që kjo të ndodhë.”/ HistoriaIme