Parada e Krenarisë 2023 - Hape Zemrën #përDashni

Parada e Krenarisë 2023 - Hape Zemrën #përDashni

 
TIRANA PRIDE, 20 MAJ, ORA 17:00, REJA!
A guxoni të hapni zemrën dhe të ecni përpara? Ne, po!
 
Këtë muaj Maj, shënojmë fillimin e dekadës së dytë të luftës për njohje, të drejta dhe barazi për komunitetin LGBTI+ në Shqipëri. Parada e Krenarisë, e cila nisi nga një grupim i vogël aktivistësh, të cilët mes frikës dhe tymit të shashkave në sheshin ‘Nënë Tereza’, gjetën guximin për të bërë hapat e parë drejt një shoqërie më të drejtë dhe solidare, është kthyer sot në një moment shprese dhe frymëzimi për të gjithë shoqërinë.
 
Parada e Krenarisë këtë vit do të mbahet nën tymin e një fenomeni edhe më shqetësues sesa shashkat dhe urrejtja e disa individëve. Këtë vit marshojmë në një bulevard që po zbrazet nga të rinjtë dhe të rejat dhe nga komuniteti LGBTI+, në një qytet ku institucionet kryesore ende heshtin dhe mohojnë njohjen e të drejtave të komuniteteve më në nevojë.
 
Mblidhemi në kryeqytet, por jo larg përditshmërisë dhe problemeve të periferisë, ku dhuna verbale, emocionale dhe shpeshherë fizike, mbyt shpresën e të rinjve dhe të rejave LGBTI+ për një të ardhme më të mirë, ku të mund të jetojnë veten e tyre të vërtetë.
Marshojmë në Tiranë, ku pavarësisht fasadava shumëngjyrëshe dhe imazhit të një sigurie të rremë, jeta jonë, e komunitetit tonë, duhet jetuar ende mes frikës dhe e mbyllur mes katër mureve. Marshojmë me besim të plotë se urrejtja që na sulmon dhe homofobia/transfobia që përpiqet të na frikësojë, nuk do të arrijë asnjëherë të mbysë shpresën dhe frymëzimin tonë. Do të jemi me qindra në paradë, por me mijëra në çdo qytet të Shqipërisë, sepse ne jemi miqtë e familjarët tuaj, profesionistët që kujdesen për ju, mësuesit që edukojnë fëmijët tuaj dhe policët ju mbrojnë ju dhe shoqërinë. Jemi gazetarët dhe folësit e të vërtetës, avokatët dhe punonjësit socialë, inxhinierët, akademikët, artistët e Tiranës dhe punëtorët e periferisë. Jemi këtu për të qëndruar, për të mbrojtur të drejtën tonë për njohje, familje dhe për të jetuar dashurinë tonë me gjithë ngjyrat e saj përtej katër mureve dhe kufinjve ku homofobia dhe transfobia përpiqen të na mbajnë të mbyllur.
 
Marshojmë në Tiranë mes mijëra fytyrash të qeshura, të cilat përtej çdo sfide ende janë shpresëplotë se dashuria e tyre do arrijë të mposhtë çdo konstrukt të moralit të rremë të shoqërisë sonë. Do jemi aty midis familjeve të reja queer, çifteve dhe fëmijëve që po rriten me dy nëna apo dy baballarë, mes vajzave dhe djemve transgjinorë që frymëzojnë në komunitetet e tyre. Do jemi mes qindra prindërve që mbështesin fëmijët e tyre, gjyshërve, motrave e vëllezërve që mezi presin të njohin ngjyrat tona të vërteta. Pas shumë vitesh në errësirë dhe pas një dekade aktivizëm, do vazhdojmë të ngrihemi mbi tymin dhe errësirën që përpiqet të mbysë shpresën tonë, për të drejtat tona dhe për të drejtat e atyre që shoqëria nuk i mbështeti për vite të tëra.
 
Ketë muaj Maj, vimë ashtu siç ne dimë më mirë, plot me ngjyra dhe me zemër të hapur për më shumë dashuri dhe solidaritet. Ne jemi gati, a guxoni edhe ju?
Hape zemrën për dashni!
 
 
Trajnimi i trajnerëve mbi çështjet LGBTI+ me Policinë e Shtetit

Trajnimi i trajnerëve mbi çështjet LGBTI+ me Policinë e Shtetit

Ditën e sotme, në kushte të reja pandemie, nisi të mbahet online trajnimi i trajnerëve në Akademinë e Sigurisë mbi çështjet LGBTI+ dhe se si strukturat e Policisë së Shtetit mund të adresojnë më mirë rastet e dhunës apo diskriminimit ndaj personave LGBTI+ në Shqipëri.

10 Vite Tirana Pride

Prindër e fëmijë, të rinj e të reja ishin pjesë e kësaj ekspozite që shfaqte marshimet e komunitetit LGBT ndër vite, ku me shumë guxim është ngritur zëri për atë që ata besojnë, për energjinë, jetën dhe të drejtën e dashurisë.

Me fjalë të bukura, e fjalë zemre ju themi thjesht, “Flije mendjen plako, ca njerëz janë GAY”. 

E ardhmja e të Drejtave të Njeriut në Mal të Zi në pikëpyetje

Nga Isa Myzyraj

Të drejtat LGBTI në Mal të Zi

Me datën 1 korrik parlamenti i Malit të Zi, miratoi një vendim historik, ku ligjërisht njihej partneriteti mes të njëjtit seks.

Organizatat LGBTI në vend e kanë cilësuar vendimin si historik dhe si hapin e parë të madh në rrugën e gjatë drejt barazisë.

Organizata LGBTI Forum vlerësoi miratimin e ligjit si një hap historik në luftën për të drejtat e njeriut të njerëzve LGBTI në Mal të Zi.

Implementimi i Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm në kontekstin shqiptar/Perspektivë LGBTI+

Pavarësisht pandemisë, nuk duhet larguar vëmendja nga rreziku i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme

Pandemia e shkaktuar prej Sars-Cov2 duket se ka përqëndruar të gjithë burimet e sistemit tonë shëndetësor në trajtimin e rasteve të të prekurve nga virusi dhe gjurmimin e tyre për të ndaluar përhapjen e mëtejshme në komunitet.

Por me kapacitetet e strukturave të shëndetit publik drejt mbingarkesës dhe vëmendjen e të gjithë publikut të përqëndruar te koronavirusi i ri, rreziku i mostrajtimit të sëmundjeve të tjera kronike, midis tyre dhe sëmundjeve seksualisht të transmetueshme sa vjen e shtohet.

Pandemia, një izolim i dytë për komunitetin LGBTI+

Në fillimet e karantinimit, përpjekja ime për të ruajtur qetësinë, për të mbushur ditët me gjithçka mundja për të mos u ndjerë e kufizuar, funksionoi. Kur kjo zgjati, gjithçka nisi të bëhej mbytëse. Njerëzit ishin po të njëjtit dhe ata po bëheshin të tepërt”.

Kështu rrëfehet Inesi*, një vajzë lesbike, teksa kujton si gradualisht pandemia erdhi duke e rënduar atë emocionalisht çdo ditë, privuar nga liria për të lëvizur dhe për të gëzuar momente ku ajo mund të jetë vetvetja.

Pakistani bllokon Grinder, Tinder, dhe tre aplikacione të tjera “imorale”

Qeveria e Pakistanit ka bllokuar Tinder, Grindr dhe tre aplikacione të tjera takimesh.
Lëvizja e fundit e qeverise, synon për të frenuar platformat në internet që mendohet se po shpërndajnë “përmbajtje imorale”.

Në Pakistan marrëdhëniet jashtëmartesore dhe homoseksualiteti janë të paligjshme. Autoriteti Telekomunikues i Pakistanit tha se i ka dërguar njoftime menaxhimit të pesë aplikacioneve, “duke mbajtur parasysh efektet negative të përmbajtjes imorale / të pahijshme”.

X